מאת: שמואל ורסס
בעריכת: יונתן מאיר

הקובץ 'גנזי יוסף פרל' מכנס את מבחר מאמריו של פרופסור שמואל ורסס שנכתבו סביב יצירתו של יוסף פרל (1839-1773). חקר מורשתו של פרל, אביר הסטירקנים וסופרי ההשכלה היהודית במאה הי"ט, העסיק את שמואל ורסס יותר משישים שנה, והוא ראהבכך את שיא עבודתו המדעית. זהו ספרו האחרון של ורסס, שעליו עמל טרם פטירתו אך לא זכה להשלימו. פרקי הספר - שכולם עודכנו והושלמו בידי העורך - דנים בשלל נושאים, למן גורלה של ספרייתו העשירה של פרל בעיר טרנופול שבגליציה וגלגולי שרידיה לירושלים, עבור בההדרה ביקורתית של טקסטים מקוריים מארכיונו של פרל (סטירות וכתבי פולמוס אנטי חסידיים), וכלה בחקר מורשתו הדו-לשונית של פרל (בעברית וביידיש) ששיאה הוא ספר 'מגלה טמירין'.

פרופסור שמואל ורסס (2010-1915), יליד וילנה ואיש ירושלים למן עלייתו ארצה ב- 1935, היה מגדולי החוקרים של ספרות עם ישראל בכלל ובספרות ההשכלה בפרט. עבודותיו מקיפות כמאתיים שנים של ספרות יהודית שצמחה מתוך החיים במזרח אירופה מראשית תקופת ההשכלה ועד אחרי מלחמת העולם השנייה. הוא לימד במשך עשרות שנים בחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים ופרסם מאות מאמרים וספרים רבים. בשנת 1989 הוכתר כחתן פרס ישראל בחקר הספרות העברית.

עורך הספר, פרופסור יונתן מאיר, מלמד במחלקה למחשבת ישראל ע"ש גולדשטיין-גורן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומתמחה בספרות ההשכלה, החסידות והקבלה המאוחרת.

הוצאה לאור

אוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם מרכז זלמן שזר ובית שלום עליכם

שפה

עברית